13 Kasım 2008 Perşembe

Hüsn ile Aşk...Ve ismet... ve gayret... huu galip dede!.. ve aşk olsun FUZULİ...

Hâb görmez çeşmimiz endişe-i ağyardan
Pâsbânız genc-i esrar-ı muhabbet bekleriz FUZULİ


SEVGİLİ GÜNCEM, bugün diyeceksin ki bana tubaaaa bu da ne?? daha dün sınavlarım var diye yazıyordun, şimdi kalkmış bana neyce konuşup neyi anlamamı bekliyorsun diye sorabilirsin?:) Ne demek istiyor biliyor musun şair burada; başka aşıkları sevgiliye ulaşır korkusuyla geceler boyunca gözüme uyku girmiyor derken, sevgisine başka ortak edinmemenin '' sevgi sırrını içeren hazinenin kapısın bekçisiyiz derken de sevgilinin başka aşıklar edinmesinin önünü almanın gayreti içindedir. yani sevgiliyi bir hazine gibi görmek, ve onu paylaşma fikrine tahammülsüzlüktür. sevgiliyi kendi kalbinden bile kıskanması ancak bir gayretin ürünüdür. Güncem acaba kalbinden bile kıskanan dünyada kaç aşık yaşamıştır dersin??? hatta bir arap şiirinde hiç şüphesiz ben gözlerimin sana Bakmasını bile kıskanırım,öylesine ki sana doğru bakmak isteyince, gözlerimi yere çeviririm. diyor, hatta iskender pala bu söze mükabil, sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın,yüzünü gören olur, sana göz koyan olur diyor. Fuzulunin, bu beytine beşeri açıdan bakıldığında ise güncem, ''yüzünde göz izi var, sana kim baktı yarim '' diyen gönül sahibinin arı duru aşkında buluruz. yüzde ki bir başka gözün izini bile o berrak bakıştır ki, GAYRETİN sevgilideki ismeti koruma sırrına ermiştir.
yani Sevginin derecesi, ancak sevenin gayret derecesi kadardır. gayretin hedefi ise sevgiliyi sevgi işinde tek tutmak,ona tek başına talip olmaktır.
Hüsn ile aşk ...ve ismet... ve gayret... huu galip dede!... ve aşk olsun FUZULİ...

AMA SONRA...
sonra, güzel insanlar güzel atlara binip gittiler. ve güzellikler yağmalandı birer birer.hüzünlü gönülleri sabaha eklerken güzellikler, sevinci gizleyerek sabahı bekler oldular. gözlere akseden renkler de , sazlara yankıyan ahenkler de güzelliğini yitirdiler. bestelerimiz şiddet doldu,tatlı diller hayal oldu. Gönüller güzelden uzaklaştı, zira gönülllere kin bulaştı...güzellik atıldı ya, artık kaşlar da çatıldı...

VE sonra anladım ki Yalnızca bir çeşit GÜZEL vardır, ama görüntüleri binlerce çeşittir.
ALLAH'TAN DAHA GÜZEL BOYASI OLAN KİM? ( BAKARA, 138)

....

İŞTE böyle güncem, bugünde bu düşüncelerle eve geldim. ne güzel anlatmış iskender pala dimi? bende seninle paylaşmak istedim. duygularımıza tercüman oldu bu satırlar.. bende sana yazdım :))))

2 yorum:

LoveMeorLeaveMe dedi ki...

sen aşkı anlatmışsın, ben de roman okur gibi okudum. dilin çok güzel :)

pub counselor-psychologist dedi ki...

teşekkür ederim santri:) aşk olunca dilin üzel olmasına erek bile kalmıyor:)